July 30, 2009

Pinggan drpd tulang babi...

Umat Islam perlu berwaspada apabila membeli pinggan mangkuk dan perkakasan makanan seperti cawan dan piring drpd seramik kerana ada jenama tertentu mengandungi campuran tulang haiwan termasuk tulang babi. Orang ramai boleh mengenali perkakasan yang mengandungi tulang haiwan kerana kebanyakannya tercatat 'Bone China' di belakangnya. 'Bone China' adalah istilah komersial yang digunakan pembuat perkakasan pinggan mangkuk yang mengandungi tulang haiwan. Berbanding penggunaan kaca dan tembikar sepenuhnya,perkakasan yang mengandungi tulang haiwan ditumbuk halus itu biasanya diimport dari Jepun dan United Kingdom dan ia dicampurkan bagi menjadikannya lebih berkilat dan cantik. Oleh itu sama2laa kite lebih berhati2 pasni sebelum membeli pinggan mangkuk dan sebagainya yang dibuat drpd seramik.
CONTOH:-
Cawan/Mug ni dah digunekan bertaun2 tuannye. Bukan aku daaa tapi adelaa akak aku yang sorang ni,hehe...Oleh kerane xtau so kite kire xpelaa kan tapi bile dah tau je,nah kau siap berbungkus bagai nak rak.hahaha....
Ni pulak bahgian bawah cawan/mug tu. Terang2 ade tulis 'New Bone China'...

4 comments:

FIESYAH said...

emmm. tq ayen kongsi maklumat...pasni mesti berhati2 klu nak beli pinggan & magkuk

Ayen said...

Fiesyah - Same2 fiesyah.Biaselaa kan kite kenelaa bgtau supaye blh dkongsi bersame...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

fuh...
n3 bermaklumat...
thanks bro.....


** kim salam kat mamat2 hensem kat opis [yg bujang2 ok....]

hahahah**

Ayen said...

Yanie - Betul ke nak ni,klu betul nak kenelaa bg dulu resumenye.hahaha...